A vajai meggy

Magyarországon, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében áll egy régi kastély, amelyet a XVII. század elején a Vay család építtetett. II. Rákóczi Ferenc többször megfordult a Vay családnál ebben a kastélyban. A kastély jelenleg is Vaja főterén található. Vaja nemcsak a kastélyáról híres, hanem a körülötte elterülő ropogós, ízletes, piros szemeket termő hatalmas meggyültetvényeiről is.

A táj szépsége megragadó, a környezeti adottságok által kínált lehetőségek pedig ideálisnak bizonyultak a meggybor készítéshez. Éghajlata mérsékelten meleg, közel a mérsékelten hűvöshöz. Az évi napsütéses órák száma 1950, a középhőmérséklet 9,5-9,7 C, a csapadék 610-630 mm. A település mellett található a Vajai-főfolyás által táplált, 81 ha felületű Vajai víztározó, mely halászatra, öntözésre kiváló. Talaja kovárványos barna erdőtalaj és humuszos homok.

Ezen ideális körülményeknek köszönhetően a meggy élvezeti értékét növeli, hogy vitaminokban, nyomelemekben igen gazdag,100 g gyümölcsben 1000 NE A-vitamin, 0,05 mg B1-vitamin, 0,06 mg B2-vitamin, 10,00 mg C-vitamin, 22,00 mg Kalcium, 19,00 mg Foszfor, 2,00 mg Nátrium, 191,00 mg Kálium, 0,4 mg egyéb nyomelem található. A leggyakrabban előforduló meggyfajták a Debreceni bőtermő – Újfehértói fürtös – Kántorjánosi fürtös. Ezen Tiszántúli fajták nagyon hasonlítanak egymáshoz. Gyümölcs mérete közép-nagy, vagy nagy. ‘Újfehértói fürtös’ 5-6 gr. a másik kettő 6-7 gr. Színük éretten bordópiros, húsuk félkemény, ízük savas-édes, a ‘Debreceni bőtermő’ árnyalatnyival édesebb.

Kiváló termőképesség és termésbiztonságú fajta minősítést kaptak. Érési idejük június végétől július közepéig tart. A kései szüretelésnek megfelelően a meggybor készítés fő szezonja július közepével indul. Vidékünkre nem igazán jellemző, de sötétbordó színe, és kiváló zamata miatt általam igen kedvelt és a borkészítéshez is felhasznált fajta a Meteor meggy. Ez az érési sor első, igazán zamatos fajtája. Gyümölcse közép-nagy, gömb alakú. Húsa puha, bő levű, kellemesen édes-savas, jellegzetes meggy aromával. Elég jó termőképességű, érési ideje május végén kezdődik.